Клименко В.Ф.

Життя В.Ф.Клименка в фотографіях

Читати далі »

Погляд в історію школи (з нагоди 150 річниці від дня народження Лесі Українки)

У 1955 році в Ковтунівській школі відбулася подія, про яку говорили не лише в окрузі села Ковтуни. З ініціативи великого шанувальника мистецтва, директора школи Володимира Федоровича Клименка відбулася вистава «Лісова пісня». Клопітка робота учнів та вчителів завершилась великим успіхом, про що писав у газеті «Радянська Золотоніщина» Григорій Аврахов, який був одним із чисельних глядачів незабутнього дійства. Будучи викладачем Черкаського педінституту, він захопився дослідженням творчості Лесі Українки і спеціально приїхав у Ковтуни, щоб познайомитись з творчістю самодіяльного театрального колективу школи.

Читати далі »

Спогади про керівника-новатора

26 грудня минає 92 роки від дня народження заслуженого вчителя України, у минулому – завідувача Золотоніського райвно Володимира Федоровича Клименка. Напередодні цієї дати хочу поділитися спогадами про непересічну людину і про той час, в який йому довелося працювати. У 50-х роках минулого століття освітянська галузь району перебувала в тяжкому стані: незаліковані рани війни, пристосовані приміщення, відсутність належної навчально-матеріальної бази, критична нестача педагогічних кадрів для старших класів, брак належної фахової підготовки педпрацівників, низький рівень управління закладами освіти. Водночас проголошений на державному рівні у 1958 році курс на освітню реформу вимагав від керівників рішучих дій і швидких змін.

Читати далі »

Вийшла в світ книга-спогад про педагога Володимира Клименка

27 грудня в приміщенні районної ради відбулася презентація книги «Спокою в житті не знав».

Книга присвячена відомому як на Черкащині, так і за її межами педагогу, заслуженому вчителю України, орденоносцю Володимиру Федоровичу Клименко, який 33 роки працював завідуючим Золотоніського районного відділу освіти. Досвід роботи очолюваної ним управлінської структури отримав визнання на загальнонаціональному рівні і був рекомендований для впровадження в практику роботи. Композиційно книга складається з об’ємного нарису про життєвий шлях і організаторсько-педагогічної діяльності В. Ф. Клименко, спогадів його близьких, друзів і колег, списку використаних джерел його публікацій й матеріалів про нього. Значна частина книги включає прес-релізи і фрагменти статей періодики, в яких йдеться про розвиток системи освіти Золотоніського краю в період, синхронний каденції Володимира Федоровича як завідувача райвідділом. Ці матеріали не тільки доповнюють інформацію про героя оповідання, але поряд з цим мають вагоме значення для дослідження історії регіональної освіти. Зручнішому орієнтуванню в тексті видання послужать іменний та географічний покажчики. Наочно доповнюють інформацію про життя і діяльності В. Ф. Клименко фотоілюстрації портретного і сюжетного плану.

Пропоноване видання адресоване насамперед суб’єктам сфери освіти – викладачам, вихователям, методистам, працівникам управлінських структур, учням та студентам, їхнім батькам. Воно також може бути затребуване і широким колом читачів, які цікавляться історією регіональної освіти і його відомими персоналіями. Читати далі »

До 90-річчя від дня народження В.Ф.Клименка

Ця стаття-реквієм присвячена колишньому завідувачу Золотоніського райвідділу освіти Володимиру Федоровичу Клименку. З іменем цього справді еталонного керівника, орденоносця, заслуженого вчителя України пов’язані найяскравіші сторінки освітянського літопису Златокраю. Під завісу цього року йому б виповнилося 90 літ…

Пора світанкова Читати далі »

Клименко В.Ф. – гордість Золотоніщини

Презентацію підготував директор НВК Малий І.В. Вона містить 24 слайди, які описують життєвий шлях В.Ф.Клименка, відомого діяча освіти Золотоніщини.

Клименко В.Ф. – гордість Золотоніщини

Біографія Володимира Федоровича Клименка

25.12. 1926 – народився в селі Мехедівка Драбівського району Черкаської області в багатодітній сім’ї.

Читати далі »

Пішла у вічність чудова людина, прекрасний педагог і наставник – Марія Дмитрівна Клименко

Народилася Марія Дмитрівна 11 квітня 1928 року в с. Мехедівка Драбівського району у селянській родині. У 1937 році розпочала навчання у місцевій семирічці. Потім уроки перервала Велика Вітчизняна війна і окупація. Лише після визволення району від фашистів Марійці вдалося надолужити прогаяне і успішно закінчити школу. У цьому їй допомагав товариш дитинства, старший на 2 роки Володя Клименко. Разом закінчили школу, разом вступили до Золотоніського педагогічного училища. І разом пройшли все життя.

Читати далі »

Із спогадів випускника Ковтунівської середньої школи 1955 року про В.Ф.Клименка

Травневий останній шкільний дзвоник далекого 1955 року сповіщає не лише про кінець навчального року, а й про те, що ми, нарешті, маємо повну середню школу, наповнену змістом в повному розумінні цих слів. Від того часу школа остаточно оформилася повноцінними педагогічним і учнівським колективами. До цього дня школа йшла довгих З роки. Цю подію переоцінити неможливо.

І от, сам Господь Бог посилає, Доля направляє, а міністерство призначає керівником школи чудову людину, талановитого педагога і організатора. Вчителя Душі Людської – Клименка Володимира Федоровича. Нам поталанило. Маємо справжнього, достойного директора середньої школи.

Створюється мандатна комісія по набору учнівського колективу 8 класу на конкурсній основі, яку він і очолює. Як сьогодні, пам’ятаю, аудиторія переповнена педколективом школи, кандидатами в 8 клас і їх батьками. Перелистують особисті справи кандидатів. Та ось доходить черга і до моєї. Головуючий задає питання: “3 яких слів складається слово Володимир?” І ще декілька питань. Дана вірна відповідь. Ось уже маємо 40 “щасливчиків”-учнів. Клас набрано.

Та не навчанням єдиним жили школярі. Танцювали, співали, ставили спектаклі… Ковтунівська молодь так тоді співала, що наш спів почули, навіть, в області. Наша художня самодіяльність гриміла навкруги.

Художнім керівником і організатором був теж сам Володимир Федорович. Тепер ми розуміємо, як він з усим справлявся, встигав. Для нього це були не посади, а стан його Душі.

Ось так промайнуло три роки. Ось уже і випускний вечір… Тривожним було розставання… Дорога в світ життя – відкрита. І ми пішли в світ життя дорогою, накресленою особистою долею.

 

Випускник 1955 року – Володимир Горбань.

Володимир Клименко: керівник, педагог, особистість, громадський діяч

23 квітня цього року виповнюється 15 років від дня смерті Володимира Федоровича Клименка – людини, яку знали і поважали на Золотоніщині, а тепер беруть приклад, наслідують у діях, задумах і намірах. 33 роки (з 1959 по 1992) він був беззмінним завідуючим Золотоніським районним відділом освіти. Чим далі ми відходимо у роках, тим яскравішою стає його постать.

Читати далі »

Погода