Історія села

Матеріали про села Ковтунівської сільської ради

Підготувала вчитель географії Авраменко Т.М.

Україна, село Ковтуни Золотоніського району Черкаської області, центр сільської ради ( Ковтунівська сільська рада ).

Населення – 501 чоловік (на 2001 рік).

Географічні координати     49°45′41″пн.ш.; 32°03′49″сх.д

Середня висота над рівнем моря – 120 м

Поштовий індекс     19732

Телефонний код    +380 4737

Село Ковтуни, центр однойменної сільської ради, лежить за 15 км на північ від райцентру біля р. Золотоношка на погорбленій місцевості, та за 14 км від залізничної станції Золотоноша.

Читати далі »

Священномученик Олександр Чубов
10.08.1875 – 15.09.1937

У тридцяті роки ХХ-го століття релігійне життя у  райцентрі місті Золотоноші було надзвичайно активним і одночасно складним. Таке враження складається після ознайомлення з великою за об’ємами архівно-слідчою справою за номером 6272 (Р 5625, опис І), яка містить у собі слідчі матеріали на шістьох священиків, котрі мешкали 1937 року у цьому місті і
Читати далі »

МАЛЕНЬКА І ЄДИНА

 

За 15 кілометрів на північ від райцентру біля річки Золотоношка розкинулося село Мицалівка. Тамтешня місцевість погорблена, обрамлена листяним лісом, ростуть тут здебільшого вільхи, осики й дуби. Найближчими сусідами цього населеного пункту є села Ковтуни, Антипівка, Вознесенське, Подільське. Мицалівка підпорядкована Ковтунівській сільській раді.

Читати далі »

КОЛЬТОННЕ

 

Ось і верби схилились над шляхом,

Коси їм заплітають вітри.

Ти на працю і пісню багате,

Моє рідне село Ковтуни.

О. Мала

Село Ковтуни, центр однойменної сільської ради, лежить за 15 км на північ від райцентру біля р. Золотоношка на погорбленій місцевості. Найближчими сусідами цього населеного пункту є села Драбівці, Скориківка, Подільське, Сеньківці, Мицалівка. Остання, до речі, належить Ковтунівській сільраді. Не так далеко від Ковтунів знаходяться село Вознесенське та станція Пальміра.

Читати далі »

Ковтуни. Історичний опис

 

Автор Мельник В.І.

Як і більшість сіл Золотоніщини, село Ковтуни виникло на межі 16 – 17ст. В 1650 році село вже було позначено на карті, яку склав Гійом Левасер де Боплан – французький інженер та картограф. В сиву давнину тут був рідкозаселений степ, пересічений невеликими лісовими масивами.
На перших порах село Ковтуни виникло, як козацьке військове поселення .
Назва села походить від прізвища сім’ї чи сімей, що першими поселилися в цих місцях. Саме слово “ковтун” означає жмут збитого волосся внаслідок хвороби шкіри, при якому волосся сплутується і злипається.
Читати далі »

Мицалівка. Історичний опис

 

Автор Мельник В.І.

В історичних документах с. Мицалівка вперше згадується в 1713 рорці. В цьому році за “войсковые зачслуги” військовому товаришу Олександру Степановичу Сулимі на володіння селом було видано універсал Переяславського полковника Степана Тамари. Хоча на цей час село вже існувало досить довгий період. В “Генеральном следствии о маетностях Переяславского полка”, проведеному в 1731 році, сказано: “Село Мицаловка, по свидетельству старожилов тамошних, прежде было войсковое и свободное и надлежало до города, а потом владел оным значковый товарыщ Мирун Гаврищенко, а по нём знову до сотне прислушало, а после владел Александр Сулима, судия полковой Переяславский…” Тому можна припустити, що село виникло на початку або в середині ХVІІ столітя.
Читати далі »

З історії Золотонощини. КОВТУНИ

За царизму село Ковтуни було відстале, убоге, люди затуркані. Більшість селян не мала, своєї землі, а працювала у місцевих куркулів, або ішла інколи навіть цілими сім’ями на заробітки, в економії Таврії.
Читати далі »

Погода