Пальмірський цукровий завод до сезону переробки буряка готовий, на відміну від його власників

3 серпня у товаристві з додатковою відповідальністю «Пальмірський цукровий завод» відбулася нарада  керівників сільгосппідприємств, розташованих у зоні його бурякосіяння. Були також запрошені і сільгосптоваровиробники  з Переяслав-Хмельницького району, що на Київщині. Про важливість питань, які потрібно було обговорити, свідчив і склад президії: заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко, начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Рудишин, голови Золотоніської райдержадміністрації Оксана Криницька та Чорнобаївської – Олексій Головко, заступник генерального директора ТОВ «Кернел-Трейд» Олександр Головін та гендиректор ТДВ «Пальмірський цукровий завод» Віктор Павліченко.

Розпочав нараду Василь Корнієнко. Він окреслив першочергові завдання, виконання яких забезпечило б вдале проведення на Золотоніщині сезону цукроваріння і, зокрема, зазначив:

– Виникла нагальна потреба нашої теперішньої зустрічі. Про неї просили ви самі, аби перед початком переробки буряків дізнатися про умови їхнього прийому і давальницької схеми. Ми вже тричі планували це зібрання, але компанія «Кернел-Трейд» ніяк не могла визначитися з цінами на сировину, на які суттєво діє подорожчання газу. Я  хочу, щоб ми визначилися зі стратегією подальшої роботи бурякосіючих господарств і переробних підприємств у цукровій галузі. Це – перша така зустріч. Наступні найближчим часом будуть проведені на Жашківщині і Лисянщині, а за тиждень ми охопимо усі цукрові заводи і господарства області, які займаються вирощуванням буряка. Сьогодні я хотів би почути від представника товариства «Кернел-Трейд»  – власника Пальмірацукру про плани подальшої роботи цього заводу і умови співпраці із сільгосптоваровиробниками, які тут зібралися. Керівництво області турбує те, що зона бурякосіяння заводу, а це близько 9 тис. га у трьох районах – Золотоніському, Драбівському і Чорнобаївському, – не забезпечує його сировиною у повному обсязі. Щоб завод працював повноцінно 90 днів, потрібно 420-450 тис. тонн буряка, а для цього до наявних 9 тис. га посівних площ треба додати ще якнайменше тисячу.

Василь Корнієнко звернув увагу представника «Кернел-Трейд» на те, що не всі господарства мають змогу знайти кошти на закупівлю посівного матеріалу і мінеральних добрив, тому треба їх проінвестувати, адже згадане товариство як ніхто інший зацікавлене у розширенні посівних площ. Він акцентував і на тому, що готувати їх до посіву буряка треба вже сьогодні, а не чекати до жовтня чи ще довше. Заступник гендиректора товариства Олександр Головін

запевнив присутніх у тому, що хоч виробництво цукру не домінуюча діяльність компанії, яку він представляє (вона займає передові позиції у світі з експорту зерна та соняшникової олії), керівництво «Кернел-Трейд» має намір серйозно взятися за розвиток цукрового напрямку. «Дійсно, ми  не займалися цим питанням по-справжньому і не жили ним так, як живете ним ви, – признався пан Головін. – Але я впевнений, що ми зможемо динамічно влитися у цей ринок». Він спростував чутки про те, що «Кернел» – компанія не перспективна і не буде займатися вирощуванням буряка. Навпаки, на 180 тис. га земель, які вона має у сумі по всій Україні, вона має намір вирощувати солодкі корені і максимально завантажувати ними куплені заводи. Обов`язково буде працювати і «Пальмірацукор», тож увесь, вирощений його товаровиробниками  буряк, на підприємстві приймуть. Представник власників заводу запропонував керівникам сільгосппідприємств стандартні пропорції давальницької схеми – «45 на 55»( тобто, 45% зданого господарством буряка завод забирає за послуги собі, а 55 – віддає товаровиробнику у вигляді цукру, жому, патоки). Це були єдині конкретні цифри, озвучені заступником генерального директора ТОВ «Кернел». Ціну на цукор, наприклад, він обіцяв повідомити ближче до кінця серпня, а рішення щодо кредитування господарств на посівну бурячну кампанію … восени. Вочевидь, керівництво товариства-власника новачок у цукровій галузі, ато б знало, що зараз у господарствах повним ходом ідуть роботи з глибокої оранки і саме тепер, а не восени, потрібно вносити мінеральні добрива. Та особливо дивував досвідчених керівників господарств факт відсутності до цього часу не те що договорів співпраці з цукровим заводом, а бодай проектів договорів переробки у них на столах. На цьому наголосив і заступник голови ОДА Василь Корнієнко: «Коли я зможу побачити копію хоч однієї угоди?» – запитав він напряму. Як пообіцяв гендиректор «Пальмірацукор» Віктор Павліченко, кожен господарник отримає її вже наступного після наради дня. Він підключився до розмови, проінформувавши присутніх про те, чим сьогодні живе завод, який переробив вже 15 тис.тонн тростини, паралельно готуючись до прийому цукрового буряка. Підприємство працює ритмічно і вийшло на більш як планову потужність, виробляючи у середньому 900 тонн цукру за добу. Пуск заводу з  переробки  буряка заплановано на 22 вересня. Віктор Васильович повідомив товаровиробникам про деякі нововведення власників заводу щодо проведення бурячної кампанії. Це, наприклад, табу, накладене ними на співпрацю заводу з водіями-одноосібниками: усі перевізники повинні бути платниками податків. Він також попросив постачальників якнайшвидше ( до 31 грудня) забрати цукор зі складів заводу, що пов`язано з планами їхнього ремонту і до початку морозів – патоку, аби не створювати незручностей ні собі, ні цукровикам. На підприємстві продовжується ремонт жомосушки, що дасть змогу виробляти гранульований жом. Великі надії місцеве керівництво покладає на реорганізацію теплової системи заводу, що у майбутньому значно зменшить споживання газу.

З цікавістю слухали керівники підприємств виступ заступника директора по сировині Анатолія Заболотного, який розповів, зокрема, про динаміку росту солодкого кореня у зоні бурякосіяння заводу. Так, станом на 1 серпня, він  важив 244 грами (по Черкащині у середньому – 278), вага гички – 316 г (по області – 438). 1,1 цукру – склала цукристість (для порівняння – на Вінничині вона – 12,7!). Густота стояння рослин (показник, який формує урожай) – 78 тис. на гектар (по області – 84). Несприятливі погодні умови і активні дії довгоносика не дозволили у повному обсязі зберегти 10 тис. га буряка, посіяного у зоні заводу у цьому році ( його залишилося 9 тис.). Попри все, рік можна вважати врожайним на буряк. Анатолій Григорович розповів про умови переробки сировини у цьому сезоні і назвав головних її постачальників. У Золотоніському районі –  це СТОВ «Пальмірацукор», яке має найбільше – близько 5 тис. площ під цукровим буряком, «Агрофірма «Маяк», ПСП «Плешкані». А також – СТОВ «Перемога» і АТ «Русь». Усі вони мають європейську техніку і використовують у вирощуванні буряка сучасні технології. Моніторинг показує, що сьогодні солодкий корень залишається  культурою високих економічних можливостей. Щодо співпраці з товаровиробниками. Базовою, стартовою ціною на буряк Анатолій Заболотний назвав 450 грн. за тону, передбачаючи, що у процесі роботи з`являться інші варіанти. Знову озвучив схему 45 на 55,  детальніше зупинившись на транспортних питаннях (завод перевозить свої 45 відсотків, господарства – свої і т.ін.). Щодо процесу прийому сировини, то він залишиться незмінним.

Виступи цукровиків підсумував заступник голови ОДА Василь Корнієнко:

– Пальмірський цукровий завод знаходиться на території нашої області, тут працюють наші люди, підприємство є одним з основних джерел надходжень до бюджету, тому ми повинні спрацювати так, щоб увесь буряк, вирощений на землях Черкащини надійшов саме на це підприємство. Ось – виробники, ось – переробники, треба подивитись в очі одне одному і знайти золоту середину, яка б задовольнила усіх. Я не чув сьогодні, яку ціну на буряк пропонує представник власника заводу, а офіційно було оголошено цифру 450 гривень. Хотілося б почути думку керівників, які зібралися сьогодні.

Проте голів бурякосіючих підприємств назвати того дня активними не можна було. Дехто з них натякав, що непогано було б змінити давальницьку схему на 40х60, інші цікавилися продажем гранульованого жому і переробкою кислого на сухий, який можна було б роздати людям на паї. Прозвучало питання і такого плану: що робити, якщо інший завод запропонує кращі умови прийому і переробки буряка? Як наголосив Олександр Головін, договір, який буде запропонований найближчим часом не догма, він – мобільний і власники готові вислухати пропозиції товаровиробників. Орієнтовна і ціна на буряк, адже вона залежатиме від ціни на цукор, який буде продаватись, тож усе вирішиться остаточно на момент виробництва. Така невизначеність у ціновій політиці і умовах співпраці насторожила присутніх керівників, дехто з яких прямо заявив про те, що наступного року посіє цукрового буряка не більше як тисячу гектарів, хоча плани щодо розширення площ, були. « Ми тільки сьогодні розглядаємо  умови співпраці, тоді як через місяць буряк вже треба везти на переробку. Ми не хочемо гри в одні ворота» і нас не влаштовує схема 45х55. Не погодився з паном Головіним і Василь Корнієнко. – Коли цукор буде зварений і за сировину розрахуються, ніхто вже не буде переглядати ціни. Визначеність потрібна сьогодні, для цього ми зібралися.

Підсумувати нараду можна словами ветерана аграрної справи нашого району, директора СТОВ «Агрофірма «Маяк», героя України Миколи Васильченка, який у короткому інтерв`ю нашій газеті висловив думку більшості учасників наради:

– Я вважаю так: якщо компанія, яка сьогодні купила Пальмірський цукровий завод, не займеться тісною роботою з товаровиробником, то будемо ми їсти цукор з тростини, який зараз переробляється. Питання, які ми сьогодні розглядали, треба було розглянути давно, бо тепер вже запізно. Сьогодні треба закладати фундамент вже наступного урожаю, а фундамент цей – глибока оранка, під яку треба вносити міндобрива, гній, щоб отримати хороший урожай. А в ситуації, яка склалася, кожен буде сходити з розуму по-своєму і везти буряк туди, де запропонують кращі умови. Але хотілося б же бути патріотом і району, і області, щоб гроші пішли у наші бюджети і залищилися тут. Щоб були задоволені саме товаровиробники Пальмірського цукрозаводу. Треба подумати і про людей, які у цьому селі працюють і живуть, і про тих, які у наших господарствах вирощували буряк. Одним словом – буде видно найближчим часом, що нам запропонують власники. Але сьогодні компанія до прийому буряка не готова!

Марина БІЛЕЦЬКА

«Вісник Золотоніщини»,5.08.2011 р.

Погода