ДЕРЖСАНЕПІДСЛУЖБА ЗАСТЕРІГАЄ від виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

В разі проведення масових заходів не залучати до приготуванні їжі випадкових осіб, які не мають особових медичних книжок, не обізнані з правилами особистої гігієни та не мають належних навичок щодо технології приготування їжі для вказаних потреб.
При приготуванні страв в домашніх умовах необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук.
При купівлі харчових продуктів звертати увагу на термін їх придатності. Слід пакувати готові та сирі продукти в окремі пакети.
Швидкопсувні продукти (молоко, сир, сметана, кефір, м’ясні, рибні напівфабрикати, ковбаси, кремові вироби, салати та інші готові кулінарні вироби) необхідно зберігати в умовах холодильника дотримуючись термінів їх зберігання, згідно рекомендацій вказаних на упаковці.
Сире м’ясо, фарш необхідно зберігати в холодильнику окремо від інших продуктів.
Морожене м’ясо слід розморожувати не у воді, а на повітрі, щоб збудник з поверхні не попав всередину шматка.
В домашніх умовах сирі та готові продукти необхідно різати на різних дошках, різними ножами, зберігати в окремому посуді для недопущення вторинного забруднення мікробами готової їжі.
М’ясні, рибні страви піддавати необхідній термічній обробці (варити, парити, смажити невеликими шматками протягом належного часу).
Розливне молоко та молочні продукти з ринку вживати тільки після термічної обробки.
Перед вживанням яєць обов’язково їх помити в содовому розчині, варити не менше 10-15 хвилин.
Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
Необхідно ретельно мити перед вживанням овочі, фрукти, ягоди, зелень.
Вживати якісну питну воду.

Погода